Moravské sklepy i pálenice mají své žně

20.10.2013 18:30

    Intenzivní pracovní ruch vládne nyní v jihomoravských vinných sklepích a pálenicích ovoce. Zpracovávají letošní dobrou úrodu plodů.

Sklizeň hroznů sice začala se třítýdenním zpožděním, ale zato během posledních deseti dnů přibylo v bobulkách hodně nového cukru. Zřejmě půjde o ročník svěžích, lehčích a příjemně aromatických vín. Vinaře v ČR (přičemž 95 procent révy se pěstuje na jižní Moravě a pět procent v Čechách) čeká výroba asi 700 000 hektolitrů „zkapalněného slunce“ z vlastní produkce, přičemž v ČR se spotřebovávají ročně asi dva miliony hl vína.

    Vinařský fond ČR zapojil letos 127 moravských a českých vinařských firem do projektu Svatomartinských vín, které mohou začít prodávat dle tradičního zákona ode dne kalendářního Martina – tedy 1. 11. od 11 hodin a 11 minut. Na trh mohou dát od tohoto data až 2,2 milionu lahví mladých – ještě „živých“ svatomartinských vín, a to nejčastěji bílé odrůdy Müller Thurgau, růžového vína z odrůdy Svatovavřinecké (novinkou je letos Zweigeltrebe) a červené odrůdy Modrý Portugal.

    Moravské vinohrady mají „žně“ všeho druhu. Hotaři je brání proti náletům tisícihlavých mračen špačků, kteří za čtvrthodinový pobyt ve vinici ji dokáží „sklidit“ bezmála do posledního střapce hroznů, zatímco hospodář si může jen zoufat. Také cykloturisté řádí nyní jako piráti, kdy po zdravotní zastávce nasedají na kolo s batohem plným hroznů. Zloději jiného typu kradou z vinic kovové konstrukce, např. v jisté výkupně kovů zpeněžili 2,5 tuny železných tyčí za téměř 13 000 Kč.

    Na plné obrátky jedou na jižní Moravě i pěstitelské pálenice přebytků modrého, případně veškerého jiného ovoce, ve kterém je cukr. Každých sto litrů ovoce přetvářejí na asi 100 litrů pálenky – nejen tedy ze švestek, ale třeba i z třešní, višní, broskví, moruší, nektarinek, z vína nebo dokonce i z pouhých kvasnic. Letošní úroda je lepší, než byla předchozí roky, což je dobrá zpráva jak pro pěstitele, tak pro konzumenty.  (vž)