První krokodýli jdou na talíř

07.07.2013 16:15

    První kusy z několikasethlavého krokodýlího stáda umožnila zabít na maso a vzácné kůže farmě Agro v Jevišovicích na Znojemsku novela vyhlášky ministerstva zemědělství ČR.

    Krokodýly na porážku berou v Agru o hmotnosti přes půl centu. Po stažení z kůže a odkrvení mají i s kostmi kolem 33 kilogramů. Řezníci z Kosteleckých uzenin je pak porcují na exotickou pochoutku pro luxusní restaurace. Zejména však na kůže pro výrobu velmi žádaných kabelek, opasků či rukavic. Poptávka po tomto zboží je velká. Kůži z prvního zabitého krokodýla si v Agru ponechali na památku do „síně tradic“.  Na farmě v Jevišovicích a Velkém Karlově připravují k postupné porážce skoro dvě stovky nebezpečných krokodýlů. Třicet čtyři kusů je osmiletých o maximální délce tři metry, kteří tvoří základní stádo chovu. Dalších 161 kusů je šestiletých o průměrné délce 2,2 metru.  (vž)

 

Foto: Václav Žalud