Slavnosti chřestu letos podvacáté

26.04.2014 17:10

    Dvacáté Slavnosti chřestu se odehrají od pátku 23. do neděle 25. května 2014 v centru města Ivančice u Brna.

    Největším chřestovým slavnostem v republice přijede popřát držitel michelinské hvězdičky kuchař Roman Paulus, kapela Kamelot s Ilonou Csákovou, ale i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Největším dárkem ke dvacetinám bude znovuzaložení chřestovny v Ivančicích. Narozeninové menu budou restaurace z celého regionu připravovat přímo na náměstí. Organizátoři objednávají ze Slovenska opět čtyři tuny chřestu.

    „Jedině ve Veľkých Levárech dokáží vyhovět naší obrovské objednávce. Už za pár let bychom se na slavnostech ale mohli dočkat znovu ivančického chřestu. Podařilo se nám sehnat pozemky i pěstitele,“ řekl ředitel Kulturního a informačního centra Aleš Tureček. Už vloni věnovalo na znovuobnovení pěstování chřestu v Ivančicích 25 000 korun sdružení ECEAT, které slavnosti spolupořádá. Tradice na ruční práci velmi náročné technologie pěstování chřestu v Ivančicích skončila za socializmu. Největší rozmach velkovýroby ve městě a okolí byl v 19. století, kdy se vozil slavný Ivančický chřest (Eibenschützer Spargel) jako jemná jarní zelenina na císařskou tabuli do Vídně i měšťanům na brněnský Zelný trh. I letos platí, že v pátek je vstupné na ivančické Slavnosti chřestu zdarma a vstupenka na oba dva další dny zároveň (so+ne) nebo pouze neděli je 100 Kč. V sobotu by do Ivančic měli zajet fanoušci muziky. Na pódiu před radnicí se budou střídat už tradičně kapely. Letos je hlavním tahákem a gratulantem kapela Kamelot a Ilona Csáková. V neděli se město vrátí do doby první republiky a čeká ho opět slavná návštěva. Zatímco loni přijela chřest do Ivančic ochutnat císařovna Sissi, letos to bude prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Vyhrávat má dobová muzika a připravena jsou i další prvorepubliková překvapení. „Po dvou letech se do Ivančic vrátí také šéfkuchař restaurace Radisson Blu v hotelu Alcron v Praze Roman Paulus. Ten připraví speciální narozeninové chřestové menu,“ řekl za organizátory Michal Burian ze spolupořádajícího ECEATu. Paulus je vůbec prvním českým šéfkuchařem, který utržil michelinskou hvězdičku pro českou restauraci. I letos budou slavnosti snoubit chřestové pokrmy s vínem. O ten nejlepší výběr se postará sommeliér Libor Nazarčuk. Na náměstí si návštěvníci nakoupí za koupené  žetony  chřestové tolary degustační porce dobrot od předkrmů a polévek až po sladké dezerty. V doprovodném programu bude vařit ke slavnostem desítka restaurací z jižní Moravy v květnu chřestové menu.  (vž)