
Chléb a víno od pradávna po dnešek
20.07.2013 09:50
Dolnorakouská zemská výstava Chléb a víno 2013 se koná do 3. listopadu denně od 9 do 18 hodin v obci Asparn an der Zaya a městě Poysdorf. Poskytuje představu o tisíce let trvající minulosti vinařské oblasti Weinviertel. Na expozici přišel stotisící návštěvník. Hodně jich přijíždí z blízké jižní Moravy.
V Asparnu v Muzeu pravěku Dolního Rakouska si návštěvníci uvědomují minulost základní potraviny – chleba. Když se rozšířily z Blízkého východu před osmi tisíci lety poznatky o setí, sklizni a zpracování obilí, znamenalo to revoluci ve výživě lidí. Kočovníci se usadili. Naučili se rozmnožovat to, co jim poskytla příroda. Jedly se odřezávané kousky z týdny uchovávaného tvrdého pecnu i chlebové kaše s pivem.
Muzeum ukazuje, že při nákupu jídla v marketech a úpravě potravin postupujeme se stejnými instinkty, jako tehdejší lovci a sběrači. Aspam an der Zaya a okolí stojí za objevnou výpravu pěšky, na kole či na prastaré drezíně, která patří k této oblasti.
Staré centrum vinařství je Poysdorf. Jeho venkovská atmosféra a architektura výstavních prostor vytvářejí kulisu pro historickou perspektivu a vzrušující exponáty od antických sudů na víno až po císařskou slavnostní tabuli s číšemi na víno z vídeňského dvora. Výstava osvětluje technologické proměny vinařství do současnosti. Tedy od prvního lisování hroznů a jejich zpracování před 6 000 roky v Arménii a putování této novinky přes Řeky a Římany k nám (oba tyto národy pily víno vždy ředěné, příp. kořeněné). Vedle návštěvy expozice se lze vydat na průzkum ulic lemovaných vinnými sklepy a zakončit den u skleničky “zkapalněného slunce.”
Mezi Asparnem a Poysdorfem jezdí kyvadlově autobusy. Obě tato sídla spojuje o víkendech a svátcích kyvadlově autobusová přeprava z jihomoravského Mikulova.
Jako dezert k zemské výstavě „Chléb a víno“ servíruje Muzejní centrum v sousedním Mistelbachu téma rakouských moučníků, které si labužníci jistě vychutnají. (vž)
Vlevo: Jeden z rodinných sklípků v Poysdorfu. – Vpravo: Expozice na zámečku v Asparnu přibližuje 8 000 let starou historii chleba.
Vlevo: Napodobenina obydlí prastarých zemědělců. – Vpravo: Návštěvníci se na výstavě seznámí s charakteristikou pečiva v mnoha státech světa.
Vlevo: Selské stavení muselo mít i holubník. – Vpravo: Lidskou prehistorii zobrazují na rakouském zámku obrazy českého malíře Zdeňka Buriana.
Fotografie z Asparnu a Poysdorfu: Václav Žalud