Je libo lahvové, nebo dáte přednost sudovému?

Zlaté poháry a soudky pro nejlepší piva

28.01.2016 08:20

    „To pivečko, to věru je nebeský dar, / vše psoty a trampoty vede nazmar / a sílí a dává kuráže, / ejchuchu!“

    Vzpomenete si, odkud jsou tato slova? Kdyby zazněla i melodie, bez váhání odpovíte: Z opery Prodaná nevěsta. (Uvnitř venkovské hospody. Jeník a chasa za stoly při džbánech, v pozadí sedí Kecal.) Ať chceme, či nechceme, pivo je pro mnohé z nás opravdu nebeským darem. Musejí to přiznat i ti, kteří je konzumují jen svátečně, třeba po dobrém jídle nebo při občasném posezení s přáteli.

>>><<<

    Je středa 27. ledna 2016. Odborný garant Ing. Antonín Kratochvíle právě zahájil druhé kolo tradiční degustační soutěže lahvových piv Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2016. Odborní certifikovaní degustátoři přijeli do brněnského hotelu Voroněž zhodnotit 45 vzorků piv od našich předních výrobců. V seznamu pivovarských společností, které letos nabídly svůj pěnivý nápoj do odborné soutěže, nechybějí Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen, Heineken ČR Krušovice, Pivovary Moravskoslezské Přerov či Pivovary Lobkowitz Group. Opomenout však nesmíme ani tři samostatné provozy – Havlíčkův Brod, Pardubice a Nymburk. Docela příjemná sestava…

    K první degustaci se odborníci sešli loni v listopadu, druhé kolo je na pořadu právě nyní. Přihlášené vzorky posuzují degustátoři ze soutěžících pivovarů, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského i dalších odborných institucí. Průběh soutěže ověřuje notář. K hlavním hodnoticím kritériím patří chuť, plnost, vůně, říz, hořkost a jiné příznaky. Pro konečný výsledek jsou však důležité i laboratorní rozbory a podrobná senzorická hodnocení. Soutěž Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2016 pořádá marketingová, produkční a reklamní společnost SNIP & CO ve spolupráci se společností Veletrhy Brno. Letošní ročník je už 24. v pořadí. Výsledky budou zveřejněny na slavnostním galavečeru pivovarníků a sladovníků v předvečer zahájení 30. mezinárodních potravinářských veletrhů SALIMA/Vinex – MBK – INTECO.

    Nahlédl jsem do statistiky za rok 2014. K 31. prosinci u nás bylo 47 průmyslových pivovarů. Jejich celková roční produkce dosáhla 18,320.600 hektolitrů piva. Dalších 280 minipivovarů dodalo na trh 182.517 hektolitrů zlatavého moku. V současné době je největší zájem o výčepní piva (dříve označovaná jako sedmi- až desetistupňová) a ležáky (jedenácti- až dvanáctistupňová). Poměr spotřeby sudových piv se výrazně mění ve prospěch lahvových. Pociťují to hlavně provozovatelé restaurací a tradičních hospod, kde poslední dobou ubývá konzumentů.

    Je docela možné, že degustátoři letos naposledy hodnotili výčepní piva a ležáky. Ohledně značení našich piv se totiž vedou vášnivé diskuse. Jde prý o to, abychom – jak tvrdí někteří pivovarníci – nebyli ve světě pro smích. Když se řekne ležák, všude jinde to znamená déle než měsíc spodně kvašené pivo, zatímco u nás tímto slovem označujeme jedenáctku a dvanáctku. Některé pivovary chtějí stále něčím překvapovat, proto experimentují. A jistě v tom budou pokračovat. Mnohé začaly vyrábět svrchně kvašená piva, kterým občas dávají označení ležák. Což ovšem nemusí být pravda.

    Vyhláška, která u nás platí od čtyřicátých let minulého století, nezná svrchně kvašená piva. Názory na tuto věc se různí. Ministr zemědělství Marian Jurečka k tomu nedávno poznamenal: „Udělali jsme určitý návrh vyhlášky, diskuse však není uzavřena. Spíše se kloníme k variantě stávající značení neupravovat.“ Uvidíme. Možná, že namísto výčepních piv a ležáků budeme za nějaký čas pít piva plná (stávající jedenáctky a dvanáctky) a silná (počínaje třináctkami). Takové návrhy se objevují…

    Na potravinářském veletrhu SALIMA budou odborníci hodnotit i kvalitu sudových piv. Vzorky přihlášené do soutěže Zlatý soudek PIVEX však degustátoři posoudí pouze v jednom kole. Pro letošek jsou vyhlášeny dvě soutěžní kategorie – světlé výčepní pivo a světlé ležáky. Samostatně budou hodnoceny minipivovary.

>>><<<

    Myslím, že autoři opery Prodaná nevěsta to vystihli naprosto přesně:

    „Bez pivečka by člověk smutný byl zde host; / jeť starosti na světě beztoho dost – / a blázen, kdo na ně se váže, / ejchuchu!“

    Kdyby pánové Bedřich Smetana a Karel Sabina tušili, na jakých lahůdkách si budeme pochutnávat za nějakých 150 let, určitě by nám záviděli. Pivovary neustále vymýšlejí něco nového, vyrábějí piva světlá, tmavá, červená, zelená, rozmazlují nás různými speciály...

    Klasikové české opery doporučují odhodit smutek a starosti. Teď k tomu bude příležitost na brněnském výstavišti. V soutěžní zóně PIVEX v pavilonu V můžete od 17. do 20. února 2016 ochutnat znamenitá piva z českých a moravských pivovarů. K dispozici bude i nabídka 100 druhů piv z minipivovarů. Na každého se určitě dostane. Tak dobrou chuť!

JAROSLAV BOBEK

 

Ilustrační foto: autor